Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur

Het gaat in de Chinese geneeskunst over evenwicht: lichaam en geest zijn één en hebben onmiskenbaar invloed op elkaar. De emotionele en lichamelijke verschijnselen zijn twee aspecten van een onderliggend verstoord evenwicht in het doorstromen van de energie, Qi genaamd. Er zijn een aantal manieren om Qi te beïnvloeden:

  • meditatie
  • voeding
  • geneeskrachtige kruiden en
  • acupunctuur

In het boek “Uw Brein Als Medicijn” noemt Servan Schreiber acupunctuur als wijze om stress, angsten en depressie op een natuurlijke manier te bestrijden.

Naalden

Met acupunctuur worden verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam hersteld. De bekendste vorm van acupunctuur is de behandeling met dunne naalden. De acupuncturist plaatst de naalden op bepaalde acupunctuurpunten in uw lichaam. Deze punten bevinden zich op de meridianen. Meridianen zijn kanalen in het lichaam waarlangs de energie circuleert. Door de manier waarop de naald wordt aangebracht, beïnvloedt de acupuncturist de energiestroom van die meridiaan. Zo reguleert hij de energiestromen in uw lichaam, waardoor:

  • een betere doorstroom van energie ontstaat;
  • een energieblokkade verdwijnt;
  • de hoeveelheid energie toeneemt of verplaatst wordt naar een gebied dat te weinig heeft;
  • de kwaliteit van de energie verbetert.

Tijdens de behandeling gaat de energie in uw lichaam weer stromen. Dit merkt u aan een licht tintelend of juist een zwaar gevoel rondom de naalden. Soms straalt het gevoel uit langs de meridiaan. Dit gevoel wordt Qi genoemd en duurt maar even. De naalden blijven ongeveer twintig minuten zitten. Zo zet acupunctuur het lichaam en de geest aan zichzelf te genezen.
Een placebo-effect kan het niet zijn, omdat ook een konijn met acupunctuur verdoofd kan worden. Acupunctuur brengt de afscheiding op gang van stoffen die het pijngevoel kunnen blokkeren. Acupunctuur is bewezen te helpen bij depressie, angst, slapeloosheid, ingewandsstoornissen, verslaving aan roken of heroïne en onvruchtbaarheid bij de vrouw.

De toepassing van acupunctuur in de westerse wereld is nog beperkt, omdat we net als bij EMDR niet precies weten hoe het werkt. Zoek een acupuncturist bij de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur.

Heb je al eens acupunctuur ondergaan?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Disclaimer: Het doel van deze site is informatie te bieden over de methoden die besproken worden in het boek “Uw brein als medicijn”. De inhoud is absoluut niet bedoeld als vervanging van het advies van een therapeut of arts. Deze site pretendeert dan ook niet te diagnosticeren in geval van medische aandoeningen, en het maakt geen aanbevelingen met betrekking tot medische behandelingen voor dergelijke aandoeningen.