EMDR-therapie

EMDR, oftewel “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”, is een relatief nieuwe doch bewezen therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een traumatische ervaring (PTSS). Dit kan een schokkende ervaring zijn, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. Maar ook voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven zoals pesterijen of krenkingen in de jeugd, die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben (denk aan stress, angst of depressie) kan EMDR-therapie gebruikt worden.

Hoe werkt EMDR-therapie?

Er zijn inmiddels talrijke studies verricht naar de werking van EMDR-therapie. Volgens hoogleraar klinische psychologie Marcel van den Hout, wijzen de onderzoeken consistent één kant op, namelijk richting de theorie over het “werkgeheugen”: bij het ophalen van herinneringen aan een traumatische gebeurtenis belast deze het werkgeheugen, en door tijdens dit ophalen het werkgeheugen te belasten met bijvoorbeeld het volgen van een vinger, ontstaat er concurrentie in dit werkgeheugen. Hierdoor is er minder ruimte voor de levendigheid en negatieve emoties die bij de gebeurtenis horen, en daarmee wordt deze minder traumatisch (zie ook video). Eigenlijk is het een schijnbaar simpele therapie, maar het heeft een bewezen werking. Bekijk ook de onderstaande, zeer interessante videoreportage van Nieuwslicht op 11 maart 2010 over een EMDR-behandeling bij een man met een trauma (vanaf 17m35s).

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

EMDR-therapie wordt op verschillende manieren uitgevoerd. In de praktijk komt het er op neer dat je samen met een therapeut een ingrijpende gebeurtenis herbeleeft in combinatie met een externe stimulus. Je moet bijv. met je ogen de hand van de therapeut volgen of je krijgt een koptelefoon op met klikgeluiden afwisselend links en rechts, of je krijgt tikken links en rechts op de hand. Als u op zoek bent naar meer informatie, dan is de Vereniging EMDR Nederland (www.emdr.nl) een bron van informatie. U kunt daar ook een EMDR-therapeut zoeken.


Buitenlandse videoreportages

Behandeling van Franse patient door een EMDR therapeut (met Dr. David Servan Schreiber aan het woord)

Nog een videoreportage (Engels) over de behandeling met EMDR na een aanslag

Voor meer links zie emdr.startpagina.nl

Heb jij al ervaring met EMDR therapie?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...


Disclaimer: Het doel van deze pagina is informatie te bieden over EMDR en EMDR-therapie. De inhoud is absoluut niet bedoeld als vervanging van het advies van een therapeut of arts. Deze site pretendeert dan ook niet te diagnosticeren in geval van medische aandoeningen, en het maakt geen aanbevelingen met betrekking tot medische behandelingen voor dergelijke aandoeningen.