Hartcoherentie

De hartcoherentie-methode gaat ervan uit dat het hartritme (het ritme tussen twee hartslagen) je emotionele toestand beter weerspiegelt dan enig ander orgaan. Als je bang bent, zenuwachtig of gefrustreerd dan is het hartritme ongelijk en onregelmatig, zo is tien jaar geleden ontdekt door het HeartMath Institute in Californië. Het hartritme ziet er dan uit als opgejaagde bergpieken. Het hart kan ook een ander patroon laten zien. Dat is het geval wanneer je merkt dat je vertrouwd of gewaardeerd wordt, wanneer je leuke dingen doet en daarvan geniet. Het hartritme heeft dan een patroon dat er veel glooiender uitziet (zie afbeelding)

De wetenschap noemt dit coherentie, en in je lichaam is alles beter op elkaar afgestemd. Gebleken is dat je helder kunt denken en op je best bent met dit coherente hartritme. Om hartcoherentie te bereiken zijn oefeningen beschikbaar. Er staat een oefening in het boek beschreven, maar hier heb je er al vast eentje:

Hartcoherentie-oefening

Hartcoherentie

Hartcoherentie

De oefening bestaat uit drie stappen.

Hartfocus

Je legt je hand op je hart. Je hart zit iets meer naar rechts dan de meesten denken. Als je het moeilijk vindt je aandacht te richten op je hart, beweeg dan eerst je rechterteen, dan je elleboog en richt je aandacht vervolgens op je hart.

Hartademhaling

Je haalt rustig adem door je hart, ademt vooral goed uit, alsof de zwaartekracht je adem naar de grond trekt. Over iedere ademhaling doe je zo’n 12 tellen, 6 in en 6 uit. Doe dit tot je ademhaling rustig wordt, als vanzelf gaat.

Hartgevoel

Blijf ademen door het gebied van het hart. Denk terug aan een moment dat je je erg prettig voelde en probeer dat moment opnieuw te beleven. Het kan een moment van zorg, aandacht of nabijheid zijn voor een ander, of je huisdier; het kan om een vakantie-ervaring gaan of een heel leuke sportieve ervaring. Sta stil bij dit positieve gevoel, geef jezelf toestemming het te voelen.

Je kunt deze oefening bijvoorbeeld iedere dag 5 minuten doen. De methode kan je helpen om onmiddellijk je stress te verminderen. De stappen van hartfocus, hartademhaling en hartgevoel nemen een minuut in beslag. Hoe meer je de methode traint op momenten dat je niet al te gespannen bent, lekker in je vel zit, hoe beter je deze kunt toepassen als je angstig bent of een paniekaanval dreigt te krijgen. Door deze oefening zorg je er ook voor dat de verstoorde biochemische balans in je hoofd zich weer herstelt.

Bron: http://www.carienkarsten.nl/column/hartcoherentie.htm

Hartcoherentie specialisten

Er zijn ook specialisten die u kunnen helpen bij het bereiken van hartcoherentie, en het zelfs kunnen meten met apparatuur en software, bijvoorbeeld HeartMath!

Meer informatie over hartcoherentie

Meer informatie over hartcoherentie kunt u vinden op deze hartcoherentie startpagina

Let op: Het doel van deze pagina is informatie te bieden over hartcoherentie. De inhoud is absoluut niet bedoeld als vervanging van het advies van een therapeut of arts. Deze site pretendeert dan ook niet te diagnosticeren in geval van medische aandoeningen, en het maakt geen aanbevelingen met betrekking tot medische behandelingen voor dergelijke aandoeningen.

Een gedachte over “Hartcoherentie

  1. Pingback: Hyperventilatie tijdens meditatie | Spiritueel Proefkonijn

Reacties plaatsen niet mogelijk.