Lichtwekker

Dr. Servan-Schreiber geeft in zijn boek “Uw Brein Als Medicijn” een tip die iedereen (niet alleen winterdepressieven) gewoon thuis zou kunnen toepassen, namelijk door middel van een lichtwekker/ontwaaklamp die de slaapkamer langzaam licht laat worden en je zo op natuurlijke wijze wakker laat worden, in plaats van door een irritant snerpende wekker. Er zijn diverse lichtwekkers op de markt, maar de meeste aandacht bij het grote publiek heeft Philips eind 2007 gegenereerd met de lancering van de Wake-up light. Maar ook andere fabrikanten bieden vergelijkbare lichtwekkers aan, bijvoorbeeld Medisana of Lumie.

Waarom een lichtwekker?

Dieren laten zich leiden door licht en donker en aangezien het emotionele deel van onze hersenen, oftewel het Lymbisch systeem vergelijkbaar is met dat van dieren is het niet meer dan logisch dat onze hersenen beïnvloedbaar zijn door (zon)licht. Licht heeft invloed op de hypothalamus die in het hart van het emotionele brein ligt. Het regelt de productie van alle hormonen: eetlust, slaap- en menstruatiecyclus, het libido, de lichaamstemperatuur, de stofwisseling van vetten en vooral de stemming en de energie om tot handelen over te gaan.

Winterdepressie en lichtwekker

In de winter worden de dagen korter en voelt bijna één op de drie personen een verandering in zijn energie en stemming, ook wel leidend tot (winter)depressie. Wat kan helpen? Kunstmatige simulatie van ochtendlicht of door het simuleren van het natuurlijke ochtendkrieken, door een apparaat dat heel langzaam de komst van het ochtendlicht nabootst. Oftewel: een lichtwekker!

Filmpjes over lichtwekker/ontwaaklamp

Hieronder een tweetal video’s over de lichtwekker. Het eerste filmpje is een Belgisch informatief promotiefilmpje over de Philips Wake Up Light. Zwaar gesponsord maar wel interessant! En het tweede filmpje is een filmpje van een gebruiker die zijn lichtwekker heeft gefilmd. Erg handig om een beeld te vormen hoe dat er uit ziet. Grappig is bij de Philips wekker dat je er ook nog zingende vogels (of iets anders) bij krijgt! (Als je het geluid bij je PC aanzet, kun je dat ook horen).

En nog een filmpje van een gebruiker die zelf heeft gefilmd.Let op: Het doel van deze pagina is informatie te bieden over wakker worden met een lichtwekker. De inhoud is absoluut niet bedoeld als vervanging van het advies van een therapeut of arts. Deze site pretendeert dan ook niet te diagnosticeren in geval van medische aandoeningen, en het maakt geen aanbevelingen met betrekking tot medische behandelingen voor dergelijke aandoeningen.