Hardlopen tegen depressie

Hardlopen tegen stress, angst en depressieGa hardlopen, is het devies van Servan-Schreiber (in het hoofdstuk met de grappige titel: Prozac of Adidas) en met hem een hoop andere specialisten (oa. Bram Bakker). Er is namelijk onderzocht, onder andere aan de Duke University, en bewezen dat lichaamsbeweging tegen depressie minstens zo effectief is als een anti-depressivum (in dit geval Zoloft), zeker op de lange termijn. Je hersenen maken stressverlagende stoffen aan als je gaat sporten. Met name hardlopen/joggen heeft een bewezen therapeutische werking tegen stressgerelateerde klachten als depressiviteit en angsten, burnout/overspannenheid. Je lichaam maakt op een bepaald moment nl. een lichaamseigen drugs aan, genaamd endorfine, wat je een fijn gevoel geeft en alle zorgen doet vergeten. Je krijgt een soort “runners high”.

Hardlopen? Bah!

Fietsen of een andere sport (zwemmen, dansen, fitness) kan ook, er zijn genoeg mensen die niet van hardlopen houden. Als je maar beweegt. Leg jezelf niet te veel prestatiedruk op en begin met een rustig schema. Laat je door je lichaam leiden, maar beweeg wel minimaal drie keer per week een half uur.

Sport je 3 of meer keren per week minimaal een half uur?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Er zijn op internet talloze artikelen te vinden over hardlopen tegen depressie. Hieronder staan wat links verzameld.

Artikelen over de wetenschappelijke onderbouwing

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11020092
http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/5330719/

Meer over hardlopen en depressie

www.medischforum.nl/onderwerp/468
Pelgrimtocht is uitstekend antidepressivum

Kijk ook eens op: Hardlopen startkabel pagina

Let op: Het doel van deze pagina is informatie te bieden over hardlopen tegen stress, angsten en depressie. De inhoud is absoluut niet bedoeld als vervanging van het advies van een therapeut of arts. Deze site pretendeert dan ook niet te diagnosticeren in geval van medische aandoeningen, en het maakt geen aanbevelingen met betrekking tot medische behandelingen voor dergelijke aandoeningen.