Visoliecapsules

Naar de effecten van het gebruik van Omega-3 tegen depressie, angsten en stress zijn tal van onderzoeken gedaan en daaruit is gebleken dat als je 1000 milligram per dag van specifiek het EPA (eicosapentaëenzuur) vetzuur (onderdeel van Omega-3 vetzuren) inneemt dit een gunstig effect kan hebben op je gemoedstoestand.

Visoliecapsules vs. levertraan

In ons Westerse voedingspatroon zitten echter relatief weinig Omega-3 vetzuren terwijl Omega-6 vetzuren oververtegenwoordigd zijn. Vroeger werd vaak levertraan geadviseerd als voedingssupplement, vanwege het hoge gehalte aan Omega-3 vetzuren. Tegenwoordig kan het veel makkelijker en minder vies met visoliecapsules. Visolie bevat veel Omega-3 vetzuren en is eigenlijk de moderne variant van levertraan.

Welke visolie kiezen?

Visolie bevat echter ook andere Omega-3 vetzuren waarvan de werking niet is aangetoond voor verbetering van de emotionele gezondheid zoals DHA (docosahexaëenzuur, wat weer goed zou zijn voor hart- en bloedvaten). Dus wat je zoekt zijn visolie capsules met een hoog EPA-gehalte, en het liefst zo min mogelijk DHA per capsule. Er zijn maar een aantal fabrikanten die zulke specifieke visoliecapsules maken. Het zijn relatief dure capsules, omdat deze een hoge concentratie Omega-3 en EPA bevatten. Waar moet je nu op letten als je visoliecapsules zoekt die je helpen zelf je stemming te verbeteren?

Concentratie
Hoe hoger de concentratie Omega-3 per capsule is hoe minder je er van hoeft te nemen, en dus hoe minder caloriëen en onnodige stoffen je binnenkrijgt.

Grootte van de capsule
Hoe groter de capsule hoe minder makkelijk deze door te slikken is. Vooral als je moeite hebt met grote capsules doorslikken kun je beter kiezen voor 500ml capsules.

De EPA/DHA verhouding
Hoe hoger deze verhouding hoe beter de effectiviteit lijkt te zijn

Prijs
Wat gaat het je kosten om dagelijks 1 gram EPA te slikken?

Verkrijgbaarheid
Online/winkel in de buurt, levertijd etc.

Visoliecapsules vergelijkingstabel

Een aantal producten die online verkrijgbaar zijn (feb 2008):

Product Fabrikant Capsule Concentratie Verhouding EPA/DHA mg Dagelijkse dosis voor 1g EPA Kosten per maand*
OM3Emotion Isodis Natura 500mg 95% 375/50 (7.5:1) 3 capsules €34
MorEPA Smart Fats Minami Nutrition 1000mg 75% 580/83 (7:1) 2 capsules €30
MorEPA Plus Minami Nutrition 1000mg 91% 635/194 (3.2:1) 2 capsules €44
PlusEPA Minami Nutrition 500mg 95% 500/0 (geen DHA) 2 capsules €40
Carlson EPA Gems Carlson Labs 1000mg 58% 400/100 (4:1) 3 capsules €30
Eye Q Springfield 500mg 25% 93/29 (4:1) 11 capsules €49***
Super Omega-3** Optimax 500mg niet bekend** 300/200 (1,5:1) 4 capsules €23**
Herbalife Herbalifeline 500mg 68% 114/75 (1.5:1) 9 capsules €69****

* Bedragen zijn naar boven afgerond. Berekening: ((30 dagen x aantal capsules per dag)/aantal per verpakking) x laagste prijs per verpakking die ik kon vinden
** Product ter vergelijk gekocht bij Reformwinkel. Waardes van verpakking gelezen, maar er wordt geen concentratie opgegeven.
*** In geval van grootverpakking van 2 x 210 stuks
**** De site van Herbalife geeft geen exacte getallen, info komt van verkopende sites.

Zoals u kunt zien hebben de onderste 3 producten eigenlijk een te lage Omega-3 concentratie (of het wordt helemaal niet opgegeven) en bevatten relatief nog veel DHA, en dus eigenlijk minder geschikt als hulpmiddel tegen depressie, angst en stress.

De visoliecapsules bevatten vaak ook Vitamine-E om oxidatie te voorkomen.
Meer over visolie: visolie.startpagina.nl of omega-vetzuren.startkabel.nl

Orthomoleculair therapeut

Ik raad je aan een orthomoleculair therapeut/arts te (be)zoeken. Die kan je uitstekend helpen bij het kiezen voor de juiste voedingssupplementen en leveranciers.

Onderzoeken

Als je meer wil lezen over de onderzoeken die hebben geleid tot de conclusies die o.a. Servan-Schreiber trekt in zijn boek, dan kun je op de site van het National Center for Biotechnology Information allerlei publicaties lezen van onderzoeken op het gebied van Omega-3 in relatie tot stress, angsten en depressie. Wel in het Engels natuurlijk…

Geloof jij in de werking van visolie?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Let op: deze site is niet gelieerd aan de auteur, uitgever of fabrikanten, en de evt. getoonde advertenties worden gebruikt om de hostingkosten te dekken. Het doel van deze pagina is informatie te bieden over visolie in relatie tot stress, angsten en depressie. De inhoud is absoluut niet bedoeld als vervanging van het advies van een therapeut of arts. Deze site pretendeert dan ook niet te diagnosticeren in geval van medische aandoeningen, en het maakt geen aanbevelingen met betrekking tot medische behandelingen voor dergelijke aandoeningen.